<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=217910878687198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hur ska jag tänka om det blir stökigt på marknaden igen?


Henrik Strömbom som har drivit fond- och kapitalförvaltningsbolag sedan 90-talet delar med sig av sina erfarenheter.

Min bedömning är att den turbulensen vi upplevde i höstas inte är början på en Bear-market utan snarare en korrigering på den Bull-marknad vi haft under en längre tid. Med fortsättningsvis låga räntor, hög sysselsättning och en utdragen quantative tightening finns förutsättningar för att aktiemarknaden ska orka en bit till. Ett smart drag är dock att inte vänta med att reducera risken i portföljen utan att att göra det innan nedgången kommer.

Olyckligtvis finns det ingen perfekt lösning för att skydda sig fullt ut mot en björnmarknad. Om man inte vill stå utanför marknaden helt och hållet det vill säga. Jag har varit med om tre större sättningar på marknaden, bank-och finanskrisen på 90-talet, IT-bubblan och Finanskrisen 2008 och tänkte dela med mig lite av mina erfarenheten och ge lite tips för att du som sparare enklare ska kunna navigera i en turbulent marknad. 

 1. Gör en plan
  Fundera på hur risken i din portfölj matchas mot ditt behov av kapital. Både långsiktigt men även kortsiktigt. Det kapital du behöver inom en snar framtid kanske ska ligga på sparkontot medan kapitalet du ska ha om 10-20 år kan bära en högre risk för att kapitalet ska få möjlighet till bättre avkastning. Dela upp portföljen i kapital som behöver vara tillgängligt inom 1 år, 2-5 år och 6-10 år o.s.v. så att det passar just dig.

 2. Dra ned risken i portföljen
  Ett enkelt sätt att sova bättre om natten är att dra ned risken i portföljen och inte ligga överviktad i aktier. Jag tycker företagsobligationer, som exempelvis vår fond Safe Play, är ett bra sätt att dra ned risken men ändå ha möjlighet att erhålla en god avkastning över tiden. Sista kvartalet förra året blev ett bra test för företagsobligationsfonder kontra aktiefonder där företagsobligationsfonderna i genomsnitt backade 0,9 procent medan aktiefonderna backade 12 procent.

 3. Ha torrt krut när marknaden vänder upp igen
  En björnmarknad är en period när aktiemarknaden faller mer än 20 procent från toppen under en längre tidsperiod, exempelvis 2 månader eller längre. UBS har gjort en historisk studie på den amerikanska aktiemarknaden som visar att marknaden i genomsnitt återhämtar sig på 26 månader i en björnmarknad. Genomsnittligt prisfall är cirka 35 procent och antal månader innan aktiemarknaden når nytt all time-high är 39 månader.

  Skärmavbild 2019-02-13 kl. 10.51.06När ingen vill köpa aktier och alla skyr marknaden brukar vara ett bra köptillfälle. För sparare som har fritt kapital när marknaden vänder upp efter en björnmarknad finns möjligheter att göra riktigt bra affärer.

Lycka till med ditt sparande!

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Lämna en kommentar