<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=217910878687198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Årets första börsmånad var minst sagt händelserik


Vi har under månaden fått en ny president i USA, Brexitavtalet har äntligen kommit på plats och vaccineringen mot Covid-19 har tagit fart även om vissa länder håller högre tempo än andra. 

Vi har under månaden fått en ny president i USA när Joe Biden utropats till USA:s 46:e president. Tronöverlämningen i världens största ekonomi gick allt annat än smärtfritt och fem personer fick sätta livet till när Trumpanhängare stormade Capitolium. 

Utöver detta har Brexitavtalet äntligen kommit på plats. Storbritannien har slutit sitt största handelsavtal någonsin och avtalet är en viktig grund för den fortsatta relationen mellan Storbritannien och EU-länderna.

Vaccineringen mot Covid-19 har tagit fart även om vissa länder håller högre tempo än andra. Israel har med rekordfart vaccinerat nästan 30 procent av sina medborgare medan vi Sverige endast har vaccinerat cirka 200 000 personer.

Börsen har börjat året bra och OMXSPI är upp 2,54 procent under månaden. Mest spännande är kanske det som hänt i USA med GameStop som har gått upp 13 000% sedan årslägsta. På aktieforum har småsparare mobiliserat sig mot blankare för att tvinga fram en situation där blankarna måste köpa tillbaka aktier på en kraftigt stigande marknad (en så kallad short squeeze) - en brant rusning som står blankaren dyrt. En hedgefond, Melvin Capital, har tvingats att kasta in handduken efter betydande förluster. Även välkända Citron Research har också tvingats att stänga sin blankningsposition i GameStop. Nästa aktie som småspararna skulle handla upp blev Nokia som gick upp kraftigt under några dagar för att sedan tappa momentum.

Sektorrotationen som alla pratade om i december kom av sig något när Tech-aktierna fortsatte att leverera bra resultat. Bolag som Microsoft, Apple, Facebook och Tesla levererade bra försäljning i deras kvartalsrapporter.

I vår fondförvaltning så har vi lyckats bra under månaden. Case Safe Play gick upp 0,49 procent under månaden, Case Fair Play 0,82 procent och Case All Star var 2,71 procent vilket är något bättre än börsen (OMXSPI). 

Vi ser fortsatt återhämtning och ökad efterfrågan på företagsobligationsmarknaden vilket bäddar för en god utveckling under våren. Till detta har vi en fortsatt låg ränta och centralbankernas stödköp av företagsobligationer. Den oron som uppstod i våras att företagen skulle hamna på obestånd har lagt sig och det blev inte så farligt som investerarkollektivet först trodde. Det enda orosmolnet vi för närvarande ser är att fastighetssektorn står för en sån stor del av företagsobligationsmarknaden i Sverige vilket också är skälet till att vi är underexponerade mot sektorn.

Titta gärna på mina senaste kommentarer om företagsobligationer på Placeras web-tv om du har lust och tid.

https://www.casefonder.se/blogg/case_placera_avanza

 

Tom Andersson, ansvarig fondförvaltare för Case Safe Play

Texten ovan är marknadskommentarer från Case och ska inte ses som investeringsrekommendation eller rådgivning. Eventuella investeringar sker på egen risk och pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondsparande bör ses på lång sikt.

 

 

 

Lämna en kommentar