<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=217910878687198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
benefit-icon.png

För dig som vill lära dig mer om företagsobligationer


Ladda hem guiden

En lathund för dig som vill veta mer!

Företagsobligationer är en sparform som är på frammarsch och intresset för instrumentet ökar hela tiden men kunskapen är ofta begränsad och därför har vi på Case tagit fram en lathund.

Det är inte bara vi konsumenter som behöver låna pengar. För att ett företag ska kunna utvecklas och växa krävs det kapital. Sedan finanskrisen 2008 har banklån allt som oftast blivit en dyrare finansieringsform vilket har fått företagen att i ökad grad vända sig till investerarkollektivet och låna pengar genom att emittera så kallade företagsobligationer, eller corporate bonds som de heter på engelska.

Obligationer är ett räntebärande skuldebrev som intygar att innehavaren har lånat ut pengar. Företagsobligationer är attraktiva för sparare då de ofta ger en bra ränta på det investerade kapitalet. Det finns självklart även risker med att investera i företagsobligationer som ibland kan skilja sig mot riskerna man utsätter sig för när man köper aktier i företaget.

Under de senaste åren har intresset för företagsobligationer vuxit, både sett till antalet emittenter och till utestående nominella belopp. Emittenterna är numera i större utsträckning mindre företag, utan kreditbetyg, som emitterar mindre volymer. Även på placerarsidan har intresset för företagsobligationer ökat bland såväl professionella investerare som privatpersoner. Sedan 5-10 år tillbaka i tiden har det det dykt upp flera fonder som enbart investerar i företagsobligationer, där vår prisbelönta företagsobligationsfond Safe Play är en av dessa fonder.

Genom att investera i rätt företagsobligationsfond kan du få god avkastning och samtidigt minska risken på dina placerade pengar inför en eventuell turbulens på aktiemarknaden. Här kommer våra bästa tips när det gäller att investera i företagsobligationer.

Läs mer i vår guide ›

Om författaren

TOM ANDERSSON HAR JOBBAT INOM FINANSBRANSCHEN SEDAN 1994 MED FOKUS PÅ FÖRETAGSOBLIGATIONER SEDAN 2008

Med ett förflutet som förvaltare och private banker på SEB grundade Tom tillsammans med tennislegenden Stefan Edberg vårt Växjökontor år 2007. Tom har erhållit utmärkelse som bästa förvaltare av företagsobligationer av ett flertal fondutvärderareoch är även delägare i Case Kapitalförvaltning AB.

Ladda ner lathunden


Lär dig om företagsobligationer med information om bland annat:

  • Rörlig eller fast ränta
  • Förfallodatum
  • Utfärdare
  • Yield to Maturity
  • Och mer