<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=217910878687198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Företagsobligations-fond Safe Play månadsbrev Oktober 2023


Fortsatt geopolitisk oro

Efter Hamas attack mot Israel i början av oktober har konflikten i området eskalerat, vilket medför fruktansvärt mänskligt lidande och en ökad geopolitisk oro. De finansiella marknaderna reagerade i sin tur med stigande oljepriser, högre räntor och sjunkande börser. Utöver detta elände läggs även det hemska terrordådet i Bryssel samt flertalet sprängningar och skjutningar i Sverige till händelserna för oktober. Det är ingen rolig månad att summera varken för världen eller finansmarknaderna.

USA lyckades återigen i sista stund nå en överenskommelse gällande en ny temporär budget och därmed undvika en nedstängning av den amerikanska statsapparaten i oktober. Den nya talmannen har nu till mitten av november på sig att nå en ny överenskommelse för hur landet ska finansieras. Det finns dock en fortsatt oro över landets höga skuldsättning vilket är en bidragande orsak till de stigande långräntorna. Den amerikanska 10-åringen nådde under oktober 5%, vilket är en nivå som vi inte har sett sedan 2007. De högre långräntorna medför i viss mån att centralbankerna når en åtstramande effekt utan att behöva höja styrräntor ytterligare. För oss som förvaltare blir det viktigt att ta fasta på den övergripande ekonomiska trenden, som trots allt är just snabbt vikande inflation och en något svagare arbetsmarknad. Detta i sin tur ska leda till ett minskat policytryck från centralbanker och sjunkande korträntor, vilket som vi nämnt tidigare är något vi är positionerade för.

Case Företagsobligationsfond Safe Play gick under oktober månad ner med 0.5 procent, en månad där vi bland annat har köpt obligationer i H&M.

 

Fondfakta       2023-10-31

PERIOD

AVKASTNING    NYCKELTAL  
1 månad

-0.54%

  Duration 1.4 år 
3 månader +0.07%   Current yield 7.3%
1 år +6.18%    Betyg
5 år +6.15%       
Sedan årsskiftet +4.77%       

 

Riskskala 2

NIVÅ 2 - LÅG RISK

Risk/avkastningsindikatorn visar sambandet mellan risk och möjlig avkastning vid en investering i fonden. Indikatorn baseras på hur fondens värde har förändrats de senaste fem åren. Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Ta alltid del av faktablad innan du genomför ett köp. Faktablad och informationsbroschyr finns tillgängliga på vår hemsida eller kan tillhandahållas brevledes.

 

Lämna en kommentar