En företagsobligationsfond kan tappa i värde vid marknadsturbulens eftersom investerarna blir mer riskaverta – det vill säga mindre benägna att ta risk. När oron ökar i marknaden söker sig kapitalet till tryggare tillgångar, som statsobligationer, medan företagsobligationer betraktas som mer osäkra. Det här gör att det så kallade kreditspreaden – alltså avkastningsskillnaden mellan en statsobligation (som anses vara säker) och en företagsobligation – ökar, eller "spreadar isär".
Denna ökning i spread innebär att investerare kräver högre ränta (eller riskpremie) för att hålla företagsobligationer. Eftersom obligationer handlas på marknaden och värdet rör sig i motsatt riktning mot räntan, så sjunker priset på företagsobligationer när spreadarna ökar. Detta påverkar fondens värde negativt, eftersom innehaven blir mindre värda.
När marknaden sedan lugnar ner sig och riskaptiten återkommer, "spreadar det ihop" igen – alltså kreditspreadarna minskar. Investerarna accepterar då en lägre riskpremie för att hålla företagsobligationer, vilket innebär att priserna på dessa obligationer stiger. Det gör att fonden i sin tur återhämtar sig i värde.
Nedanstående graf illustrerar spread-utvecklingen mellan investetment grade och high yield som på kort tid gått från cirka 300 bps till 410 bps.
Är det köpläge när det "spreadar isär”?
Det kan absolut vara ett köpläge när det "spreadar isär", förutsatt att man har ett långsiktigt perspektiv och att man tror att marknaden så småningom kommer att lugna ner sig.
När kreditspreadarna ökar (det vill säga när det "spreadar isär") så sjunker priserna på företagsobligationer eftersom investerare kräver högre avkastning för att ta risken. Det innebär att man som ny investerare kan köpa in sig i obligationerna (eller en fond som äger dem) till lägre priser och högre räntor.
Historiskt har det ofta visat sig vara ett bra tillfälle att investera just när osäkerheten är som störst – det vill säga när riskpremierna (spreadarna) är höga. När marknaden sedan stabiliseras och spreadarna minskar (det "spreadar ihop"), stiger priserna igen, vilket ger en potentiell dubbel effekt:
Men – det är också viktigt att komma ihåg att:
Därför är det ofta klokt att sprida ut sina köp (t.ex. genom månadssparande) och att investera via en välförvaltad fond där förvaltaren aktivt väljer ut vilka bolag som är värda att äga även i tuffare tider.
Vill du veta mer om fonderna eller få en presentation av förvaltaren så går det bra att kontakta oss på carl.bergenstrahle@casefonder.se, frida.dyvik@casefonder.se eller josephine.ohrelius@casefonder.se