<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=217910878687198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Företagsobligations-fond Safe Play månadsbrev September 2023


Indikerad räntepaus

Höstens första månad september bjöd på flera centralbanksbesked, där den sammantagna bilden är att räntehöjningspausen troligen är nådd på de flesta håll i världen. Dock guidar flera direktioner för att räntorna kommer behöva vara kvar på högre nivåer under en längre tid, där bland annat den senaste tidens höga oljepris har bidragit till oro för ihållande inflation. Fed lämnade räntan oförändrad men höjde den framtida räntebanan något jämfört med tidigare prognos, det vill säga budskap om ”higher for longer”. Både ECB och Riksbanken höjde med 25 punkter men gav i övrigt duvaktiga budskap vilket kan tolkas som att höjningscykeln troligen är klar. Riksbanken meddelade även att de utökar antalet möten under nästa år från nuvarande fem till åtta möten per år. Detta för att vara mer snabbfotade och i bättre synk med hur andra centralbanker fungerar. Erik Thedéen meddelade dessutom att cirka en fjärdedel av bankens valutareserv kommer att valutasäkras med start i slutet av september, vilket tros ha varit en bidragande faktor till den senaste tidens kronförstärkning. Kronan har under slutet av september äntligen stärkts något efter att ha uppmätt rekordsvaga nivåer under mitten av månaden.

Fastighetsbolaget SBB avslutade september med att offentliggöra att man är klar med sin strategiska översyn och stärker därmed bolagets likviditet betydligt. Detta kan också vara en bidragande faktor till kronförstärkningen då utländska investerare utryckt stor oro för den svenska fastighetssektorn och dess påverkan på det svenska banksystemet. Vi följer noga eventuella effekter av detta tillsammans med effekter av räntepauserna i stort.

Case Företagsobligationsfond Safe Play som nu bytt namn från tidigare Case Safe Play, gick under september månad upp med 0.3 procent, en månad där vi bland annat har köpt obligationer i ICA.

 

Fondfakta       2023-09-30

PERIOD

AVKASTNING    NYCKELTAL  
1 månad

+0.28%

  Duration 1.31 år 
3 månader +1.93%   Current yield 7.50%
1 år +6.33%    Betyg
5 år +6.51%       
Sedan årsskiftet +5.34%       

 

Riskskala 2

NIVÅ 2 - LÅG RISK

Risk/avkastningsindikatorn visar sambandet mellan risk och möjlig avkastning vid en investering i fonden. Indikatorn baseras på hur fondens värde har förändrats de senaste fem åren. Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Ta alltid del av faktablad innan du genomför ett köp. Faktablad och informationsbroschyr finns tillgängliga på vår hemsida eller kan tillhandahållas brevledes.

 

Lämna en kommentar