<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=217910878687198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Vad blir priset på en tunna olja?


Oljan har varit och är fortfarande världens mest handlade råvara. Oljepriset drar alltid till sig stor uppmärksamhet och i princip har alla människor på jorden en relation till den flytande energin. Oljan finns framförallt att finna i mellanöstern men också i Ryssland, det vill säga i icke rationellt styrda regioner.

Oljeprisets utvekling senaste 5 åren

Tillkomsten av shale-gas i USA ritade om kartan ordentligt där utbudet helt plötsligt kom att öka och nu tippa över till att det finns ett litet produktionsöverskott. Något som den senaste tiden pressat ner priset till låga nivåer. Produktionskostnaden varierar stort för olika producenter men generellt kan man nu säga att fler mår sämre och sämre. Saudiarabien har denna gång valt att inte strypa produktionen utan pumpar upp olja som vanligt. Antagligen är deras listiga plan att därigenom få ner priset så mycket att den nya tekniken, som går ut på att  med att under högt tryck krossa skiffer och därigenom få upp olja och gas, ska knäckas.

Efterfrågan har den senaste tiden varit relativt konstant trots att Kina förbrukar mer och mer. Det möts av att vi i väst försöker ställa om till andra klimatsmartare sätt att värma våra hus och driva våra fordon. Balansräkningen i Saudiarabien är mycket stark men det löpande underskottet i budgeten galopperar. 800 miljarder kronor i underskott är mycket pengar även för de Saudiska prinsarna. Så vad kommer nu att hända framåt? Kortsiktigt kan priset komma att pressas ner ytterligare och hamna på 20 dollar per fat och därmed slå ut ytterligare kapacitet. Det blir spännande att se om och när rekylen kommer. Min tro och förhoppning är att vi då kommit ännu längre med alternativa bränslen så att olja är en stranded asset.

Jag vill erhålla information när ett nytt blogginlägg finns tillgängligt!

Lämna en kommentar