<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=217910878687198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Efter en kraftig nedgång under mars månad så ser vi nu goda investeringsmöjligheter inom segmentet företagsobligationer. Obligationer utgivna av stabila bolag handlas fortfarande till underkurser men priserna börjar nu leta sig uppåt igen. 

Att ha möjlighet att köpa företagsobligationer till nuvarande kurser är nästan som att få en andraserve i tennis. Historiskt har företagsobligationsmarknaden haft en ganska snabb återhämtning jämfört med exempelvis aktiemarknaden. Nu är det tvärtom vilket i min värld är lite konstigt eftersom det är lägre vinster som marknaden är orolig för. Lägre vinster kan ha en påverkan på bolagens återbetalningsförmåga men då borde aktiekurserna spegla en oro för rekonstruktion eller liknande scenarier och vara på helt andra nivåer än vad de för nuvarande. För det är definitivt inte inprisat någon oro för defaults på börsen men däremot i företagsobligationsmarknaden. I vissa bolag så har företagsobligationen tappat mer i värde än aktien trots att det är högre risk i aktier.

Företagsobligationer har som regel har ett slutdatum och priserna brukar därför leta sig tillbaka till nominellt belopp när inlösen närmar sig. Därför blir företagsobligationer ofta en bra investering för spararna som har tålamod och kan bortse från vad obligationen handlas till under löptiden. Resonemanget förutsätter dock att bolaget som ställt ut obligationen kan fullgöra sina åtaganden. 

Priset på företagsobligationer har fallit på grund av bristande likviditet där det under en kort tid bara fanns säljare. Det var också därför nedgången gick så fort. Risken för sämre konjunktur är givetvis större nu och vissa bolag kommer få problem och det är därför viktigare nu än någonsin att ha koll på sin portfölj av företagsobligationer.

Vi undviker därför exponering mot olja&gas, fastighetsutvecklare samt obligationer utgivna av bolag i södra Europa. För oss känns det helt rätt att ha exponering mot den finansiella sektorn som centralbankerna nu håller så fint under sina armar. Värdepapper från större företag med starkare balansräkningar känns också helt rätt just nu.

Jag vill även passa på att slå ett slag för vår aktiefond Case All Star. Från att ha haft en enskilt ansvarig fondförvaltare tog vårt eminenta förvaltarteam i slutet av förra året över förvaltningen av fonden och den har sedan dess gått mycket bra. I år är den topp 5 i kategorin Sverigefonder och placerar sig även i topp när Avanza/Placera utser kvartalets bästa fonder. 

I vår fond Case All Star ryms endast våra absolut bästa aktieidéer. Precis som när NHL-spelarna röstas fram till All Star-matchen så lyfter våra aktieförvaltare fram sina absolut bästa aktieplaceringar vilket gör att fondens aktieinnehav alltid består av vår bästa laguppställning.

Tom Andersson, ansvarig fondförvaltare i Safe PlayTexten ovan är marknadskommentarer från Case och ska inte ses som investeringsrekommendation eller rådgivning. Eventuella investeringar sker på egen risk och pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondsparande bör ses på lång sikt.

 

 

 

Lämna en kommentar