<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=217910878687198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Igår såg vi det största säljtrycket på aktiemarknaden sedan Brexitomröstningen men redan idag så ser det ut att ha lugnat ned sig något. Börsen i Japan hade stängt i måndags och har nu kommit ikapp övriga världens nedgångar och börsen i Korea hämtar sig. Flera bolag, exempelvis Apple och SAS, har gått ut och varnat för att deras resultat under första kvartalet (och eventuellt andra kvartalet) kommer att bli sämre på grund av Coronaviruset. 

Antalet rapporterade fall av Coronaviruset utanför Kina stiger nu och Europas fjärde största ekonomi, Italien är nu hårt drabbat med över 200 rapporterade fall. Italien har också rapporterat fem dödsfall. Totalt sett har vi nu över 80 000 smittade personer och cirka 2 700 dödsfall. Men vi ska komma ihåg att den vanliga influensan skördar cirka 300 000 dödsoffer varje år.

Den amerikanska 10-åriga räntan är på rekordlåga nivåer när kapitalet söker sig till ”safe havens”. Rekordlåga räntor borde på sikt gynna både aktiemarknaden och obligationspriser. Räntemarknaden har klarat sig undan Coronaskräcken helt och hållet men igår, när aktiemarknaden dök cirka 4 procent, fick även företagsobligationsmarknaden en liten släng av sleven. 

Den svenska företagsobligationsmarknaden, som är relativt liten med låg omsättning och där investerarna ofta håller obligationerna till förfall, drabbas sällan av nedställ på finansmarknaden. Obligationer utgivna i EUR, USD eller GBP prissätts på den internationella marknaden, som är betydligt mer likvid och har större omsättning, blir prisjusterade mycket snabbare än obligationer i SEK. Därför påverkas dessa obligationer mer direkt och speglar därmed tidigare en rättvisande bild av både uppgångar och nedgångar. Positivt är också att likviditeten är betydligt bättre internationellt än på den svenska företagsobligationsmarknaden, ett fenomen som gäller hela året om inte bara när Stockholm har sportlov.

Börserna kommer säkerligen fortsätta vara skakiga ett bra tag i spåren av Corona men en rekordlåg amerikansk 10-årig ränta och brist på avkastningsalternativ så kommer aktier och företagsobligationer att vara attraktiva tillgångsslag en lång tid framöver. Vi ska även komma ihåg att det vankas amerikanskt presidentval och det brukar vara bra för börsen. Trump passade även på att twittra lite där han påpekar att läget i USA är under kontroll och att han även tycker att aktiemarknaden ser attraktiv ut - inte helt oväntat för att komma från president Trump. Ett nedställ kan bli ett bra tillfälle att komma in i marknaden för sparare som valt att stå utanför.

Vi bedömer dock att volatiliteten på börsen kan komma att öka på grund av negativa överraskningar, exempelvis Corona eller politiska utspel. För att komma bort från aktiemarknadens volatilitet men ändå få avkastning på sitt sparkapital kan företagsobligationer vara ett alternativ.Texten ovan är marknadskommentarer från Case och ska inte ses som investeringsrekommendation eller rådgivning. Eventuella investeringar sker på egen risk och pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondsparande bör ses på lång sikt.

 

 

 

Lämna en kommentar