Case Småbolagsfond

Case Småbolagsfond är en aktivt förvaltad svensk småbolagsfond där förvaltarna handplockar de bolag som de bedömer kommer prestera bättre än genomsnittet. Den är koncentrerad för att ha möjlighet att leverera högre avkastning och flexibel för att hela tiden kunna vara exponerad mot de bolag och branscher vi tror mest på

Avkastningsdata Case Småbolagsfond

1 dag

I år

Sedan start

Om fonden

Case Småbolagsfond är en koncentrerad, aktivt förvaltad småbolagsfond som placerar oberoende av bransch. Stor tonvikt lägger vi på analys och bedömning av det enskilda bolagets affärsidé, bolagsledning och långsiktiga framtidsutsikter.

Förvaltarna tillämpar en kombination av top-down och bottom-up där top-down styr vilka branscher och sektorer vi vill vara exponerade mot och sedan bottom-up för att identifiera vilka bolag vi ska äga inom sektorn.

Fonden innehåller ca 30 stycken små- och medelstora bolag som lever upp till våra investeringskriterier.

Svenska småbolag har historiskt utklassat de flesta aktiemarknader där en kombination av en stark entreprenörskultur, gott företagsklimat och en dynamisk kapitalmarknad ger goda förutsättningar för att svenska småbolag ska fortsätta sin snabba tillväxt och driva fortsatt stark avkastning.

Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Fördelar med fonden

Småbolag

Småbolag har under långa perioder avkastat mer än storbolag, speciellt svenska bolag som ligger i absoluta toppskiktet. Vår bedömning är att de har goda förutsättningar att fortsätta överprestera den breda marknaden.

Koncentrerad portfölj

Med hjälp av en koncentrerad portfölj som fokuserar på små- och mellanstora, innovativa och lönsamma bolag med produkter och tjänster som ligger rätt i tiden är ambitionen att att leverera en överavkastning.

Hållbarhet

Case Småbolagsfond främjar hållbarhet i förvaltningen vilket innebär att fonden bland annat avstår att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner.

Kursgraf

Fondens exponering

Största innehav

Geografiskt

Sektorer

Nyckeltal

Hållbarhet

Munters Group

4.95%

Tobii Dynavox

4.80%

Sagax

4.66%

Fast. Balder B

4.63%

AQ Group

4.44%

AAK

4.42%

Senast uppdaterad 2024-03-31 (uppdateras kvartalsvis)

Senast uppdaterad 2024-03-31 (uppdateras kvartalsvis)

Senast uppdaterad 2024-03-31 (uppdateras kvartalsvis)

Sharpekvot

-0.02

Antal ägare hos Avanza

429 st

Standardavvikelse

21.21%

Förvaltat kapital

595 MSEK

Senast uppdaterad 2024-03-31 (uppdateras kvartalsvis)

SFDR

Ljusgrön (artikel 8)

Lågt CO2

Ja

Hållbarhetsbetyg

3 (5)

Hållbarhetsfokus

Delvis

Hållbarhetsindikator (lägre är bättre)

20.88 av 100

Senast uppdaterad 2024-03-31 (uppdateras kvartalsvis)

Fondens förvaltare

Henrik Carlman

Henrik är chef för Case aktieförvaltning och är en högt rankad fondförvaltare. Henrik har ett förflutet som Investment Director hos Aeternum och förvaltare på Swedbank Robur. På Swedbank Robur var han ansvarig för den nordiska fonden Robur Microcap och den globala fonden Robur Fokus. Henrik har konsekvent levererat enastående resultat för de fonder han har förvaltat och har belönats med AAA-rating av Citywire.

Carl Johan Tjärnström

Carl Johan Tjärnström har en ekonomikandidatexamen från Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Han har arbetat i finansbranschen sedan 2016 och kommer senast från Catella Fonder AB och Celina Fonder AB där han arbetade som portföljförvaltare.

David Fremle

Hållbarhet

Fonden är en ljusgrön fond enligt SFDR vilket innebär att främjar hållbara egenskaper (artikel 8). Fonden bidrar till hållbarhet genom att främja hållbarhetsmål och undvika investeringar i vissa branscher, till exempel fossila bränslen.

Hållbara investeringar är dock inte det övergripande syftet med fonden.

Fondfakta

Fondtyp

Små-/medelstora bolag

Förvaltare

Carlman, Tjärnström & Fremle

ISIN

SE0000577330

UCITS

Ja

Valuta

SEK

Startdatum

1998-02-16

Risk

4 (7)

SFRD

Artikel 8

Handelsintervall

Dagligen

Avkastning och NAV-kurser

Just in case - prenumerera på vårt nyhetsbrev